donderdag 13 januari 2011

Tutorial zelfgemaakte ‘tekststempels’

Regelmatig krijg ik de vraag hoe ik de tekstjes op mijn kaartjes maak. Veel mensen maken gebruik van tekststempels van verschillende merken (ik ook af en toe), maar vaak zit er dan net niet de tekst bij die je zoekt. Ik vind het vaak leuk om een persoonlijk tekstje op iemands kaartje te zetten. Het idee kreeg ik een jaar of 5 geleden. Het idee was uit nood geboren. Ik had toen nog geen tekststempels en bedacht me dat je met de computer ook leuke tekstjes kan printen. Tegenwoordig zijn er namelijk zoveel leuke lettertypes te downloaden. Maar hoe krijg je die tekstjes nou op designpapier of cardstock? Je kan natuurlijk zo’n heel vel papier in je printer duwen, maar dat is zonde van je papier. Ik doe het altijd als volgt.


Maak in Word een leuk tekstje. Geef dit tekstje de juiste lettergrootte en een leuk lettertype. Op internet zijn hele leuke lettertypes te downloaden. Google gewoon even ‘fonts’ en dan kom je op leuke websites terecht. Als je een tekstje op twee regels hebt staan, is het wel handig je tekst even te centreren. Anders komt je tekst niet mooi onder elkaar te staan. Zet je beeldscherm even op 100 procent, zodat je beeld precies even groot is als de werkelijkheid. Waarom? Je gaat nu een stukje designpapier (of cardstock) op maat snijden. Je hebt dan maar een héél klein stukje papier nodig. Door dit stukje papier op de tekst op je beeldscherm te meten, weet je precies hoe groot je tekstje moet worden.Je gaat nu je tekst uitprinten. Je doet dit nog op een gewoon wit A4-tje. Plak nu je designpapiertje (of cardstock) op het tekstje van het A4-tje. Doe dit met fotolijm (ik gebruik altijd die van de Hema). Op die manier kun je straks je papiertje weer eenvoudig van je A4-tje halen. Weet je niet zeker of het papiertje goed op het tekstje is geplakt, draai je A4-tje dan even om en houd deze goed in het licht. Je kunt dan goed zien of je je papiertje nog wat moet verschuiven. Je papiertje moet namelijk precies goed zitten. Laat de lijm eventjes drogen (niet té lang, want dan kan je papiertje alsnog gaan scheuren bij het verwijderen).


Stop het A4-tje nu weer terug in de printer. Let er wel op dat je deze goed om in de printer doet, anders komt je tekst niet op je papiertje te staan, maar aan de andere kant van je A4-tje. Zorg er ook voor dat je niks in Word verandert, anders komt je tekstje ook ergens anders te staan. Je gaat je tekstje nu nogmaals uitprinten. Als het goed is, komt je tekstje nu op precies dezelfde plaats te staan. Omdat je nu een papiertje op het A4-tje hebt geplakt, komt de tekst op dit papiertje te staan.


Haal het papiertje voorzichtig van het A4-tje af en plak het tekstje op je kaart (of andere project). Het kind kan de was doen, toch? Op deze manier heb je altijd een passend en toepasselijk tekstje!

Dit kaartje plaats ik trouwens morgen op mijn blog.

11 opmerkingen:

 1. Super tip...!!! Ik gebruikte mijn printer al wel, maar het is indderdaad wel makkelijk om een stukje cardstock op een A4 vel te plakken. Ga het zeker proberen. Nu eerst mijn meiske uit bed halen, die gaat vandaag voor het eerst naar de peuterspeelzaal:-)
  Fijne dag...Mieke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goeie uitleg, Sanne!
  Je lijkt wel een juf :p
  Nee hoor, grapje! Hele praktische tip!!

  grtz.Colien

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Sanne, Bedankt voor de uitleg. Heel duidelijk ga het zeker eens proberen.Ik heb wel wat tekststempels maar nog niet zoveel en idd soms heb je net een andere tekst nodig. Eigelijk ongelooflijk dat ik niet eerder daar iets mee gedaan heb. Mijn broer is ontwerper van nieuwe letters en heeft een eigen bedrijf hierin.
  Bedankt en een fijne dag verder, Marijke en Chantal

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Sanne,

  Heel erg bedankt voor je uitleg, daar heb ik nog eens wat aan, ga het binnenkort proberen.

  liefs, Durvina

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hey Sanne,

  Gelukkig zo te zien ben ik niet te enigste die teksten zelf maakt op de computer.
  Wel een handige tip om een stukje papier op een groter vel te plakken.

  Groetjes Sjoukje

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Duidelijke uitleg Sanne, inderdaad zo doen wij het ook> In het begin hed ik heel weinig tekst stempels we krijgen er door de loop van de jaren wel telkens bij maar soms mis je wat en zo kun je ze zelf heel goed maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk gedaan joh. En inderdaad erg handig zo die teksten maken. Wat ook nog een leuke tip is om het in Publisher te doen. Je kunt de tekstvakken dan heel makkelijk over elkaar heen schuiven en zo. Of een groot lettertype voor de bovenste of alleen een hoofdletter groot en de rest klein.

  Je kaartje is erg leuk, prachtig gemaakt.

  Groetjes,
  Neltine

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuke kaart ! Bedankt voor de tip, je kan het ook op lint doen, op dezelfde manier, dat is ook altijd leuk. Zeker als je de mensen hun reactie dan ziet....
  Groetjes, martina
  x

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een leuke en handige/praktische tip. Ga ik zeker gebruiken. Ik kijk altijd graag op je blog rond. Je kaarten zien er prachtig uit, daar kan ik nog veel van leren.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb zelf geen printer, maar je zult hier velen blij mee maken, goede tekst en uitleg!

  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Bedankt voor de tip. Ik ga het zeker binnenkort een keertje uitproberen!!
  Groetjes Astrid & Larissa

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een berichtje voor mij achterlaat! Dat waardeer ik enorm!