woensdag 30 september 2020

Kinderboeken top 10


Vandaag start de Kinderboekenweek 2020. Het thema van dit jaar is Geschiedenis. Al vanaf dat Nina heel erg klein was, hebben wij 's avonds het ritueel om onze kinderen voor het naar bed gaan voor te lezen. Het is niet alleen heel erg leuk (onze kinderen herinneren ons er wel aan als we het per ongeluk vergeten), maar ook belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Kinderen leren nieuwe woorden, ze leren hoe ze zich moeten concentreren en het stimuleert de fantasie. Onze kinderen komen zo tot rust voordat ze gaan slapen en hebben even een momentje met papa of mama alleen. We laten de kinderen altijd zelf een boek uitkiezen uit onze collectie. Aangezien ik juf ben, had ik al een grote verzameling kinderboeken, maar na de geboorte van de kinderen zijn er nog een heleboel bijgekomen. Ik vond het een leuk kraamcadeautje en geef ze dan ook graag cadeau als er weer een baby'tje geboren is.  Ik deel graag met jullie onze 10 favorieten:


1. De kleine walvis - Benji Davies


Een prachtig geïllustreerd boek over het jongetje Boy die een aangespoelde walvis vindt. Hij neemt de walvis mee naar huis, maar vindt papa dat wel goed?


2. Mama kwijt - Chris Haughton


Een klein uiltje valt uit een boom en gaat op zoek naar zijn moeder. Maar het is nog best lastig om aan anderen uit te leggen hoe mama er precies uitziet...


3. Saartje wil een taartje - Mariska Bogaerds


Een boek voor de allerkleinste kinderen waarbij ze lekker mogen bewegen. Het gaat over konijntje Saartje die op zoek gaat naar een taartje. Beslist de favoriet van onze Puck. Een van haar allereerste woordjes was niet voor niets 'en..... STOP!'. Grote zus Nina doet stiekem nog net zo graag mee. 


4. Twee vechtende eekhoorntjes - Rachel Bright & Jim Field


Ontzettend leuk geschreven boek. Omdat de zinnen rijmen is het heel erg leuk om dit boek voor te lezen. We laten onze kinderen vaak de zinnen zelf afmaken. Het boek gaat over twee eekhoorntjes die leren dat samenwerken belangrijker is dan een wedstrijdje doen. Een goede les, ook voor kinderen (en grote mensen ;-))


5. De gele ballon - Charlotte Dematons


Een boek zonder tekst, waarbij je kind op elke bladzijde op zoek moet gaan naar de gele ballon (en een boef, een fakir en een blauw autootje). Op iedere plaat is zoveel leuks te zien en te ontdekken. Je kunt er uren over kletsen. Als je goed zoekt vind je zelfs Roodkapje, de Kerstman en Pippi Langkous.


6. Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft - Werner Holzwarth & Wolf Erlbruch


Wie kent dit boek niet? Kleine mol gaat op zoek naar het dier dat op zijn kop gepoept heeft en ondervraagt alle dieren die hij tegenkomt. En dan neemt hij wraak! Een boek met veel herhaling en een hilarisch einde. 


7. De leeuw in de muis - Rachel Bright & Jim Field


Van dezelfde auteur als Twee vechtende eekhoorntjes en net zo leuk geschreven en getekend. Je kunt je helemaal inleven bij het voorlezen van dit verhaal. Kleine muis voelt zich niet gezien door de andere dieren, in tegenstelling tot leeuw die door zijn luide brul van iedereen aandacht krijgt. Dat wil kleine muis ook wel leren. Echt een hit in huis. Ik heb dit boek al vaak cadeau gedaan. 


8. De aap met de blauwe billen - Steve Smallman & Nick Schon


Een heel grappig rijmverhaal over waarom een aap blauwe billen heeft. We kochten dit boek ooit in een dierentuin en sindsdien is het al vele malen voorgelezen. 


9. Ik zou wel een kindje lusten - Silviane Donnio & Dorothée de Monfreid


Krokodil heeft vandaag geen zin in bananen. Hij wil een kindje eten. Dan komt hij een meisje tegen... Een verhaal met een grappig einde. Het eindigt hier altijd in een kleine kietel-partij. 


10. Raad eens hoeveel ik van je hou - Sam Mc Bratney & Anita Jeram


Één van mijn persoonlijke favorieten! Een heel lief en ontroerend verhaaltje waarin twee haasjes aan elkaar proberen uit te leggen hoeveel ze van elkaar houden. Het boek staat bij ons vaak in het boekenrekje, zodat je de kaft met prachtige titel kunt zien. Wij hebben de kartonnen versie zodat de kinderen zelf mee kunnen bladeren. Echt een aanrader om cadeau te doen bij zwangerschap of geboorte. 


Natuurlijk mogen mooie prentenboeken gezien worden en hoef je ze niet in de kast te verstoppen. Wij hingen op de kinderkamers de kruidenrekjes van Ikea (Bekvam) op. Hierin kun je enkele boekjes uitstallen, zodat je kinderen elke avond weer hun favoriet uit kunnen zoeken. De rest van de boeken staan in een oud Evian-kratje. Mijn moeder vond hem ooit in de supermarkt en ik vind hem helemaal geweldig. Laat je me ook even weten wat jouw favoriete prentenboek is? Of die van je kindjes? Het is over een tijdje weer 5 december ;-)

Liefs,
Sanne

3 opmerkingen:

 1. Bedankt voor het delen. Zes ervan ken ik!
  Muis en Egel vind ik ook mooie verhalen op rijm. Er zijn een aantal van. Voorlezen is heel belangrijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, (voor)lezen is geweldig! Leuke top 10, ik heb er meerdere uit jouw lijstje als kraamcadeau weggegeven. Wat ik ook nog altijd een mooi boek vind is: De mooiste vis van de zee. Alleen al vanwege de mooie, shiny voorkant ;)
  grtz. Colien

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zomaar even een reactie. Er zijn nu onze kinderen groot zijn, heel veel boekjes bijgekomen die ik niet ken. Maar er zitten leuke titels bij.
  Ik heb altijd ook veel voorgelezen, en toen waren er andere favorieten: Met stip op 1 is toch wel het grote boek van Jip en Janneke, De eend op de pot van Nanny kuiper en rupsje nooit genoeg. Maar ook rijmpjes en versjes, en boekjes van Annie MG Schimdt zoals Pluk van de Petteflet en boekjes van Dick Bruna. Ik hou vooral van korte en krachtige verhaaltjes, dan blijft de aandacht er het beste bij. Groetjes, Nelleke

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een berichtje voor mij achterlaat! Dat waardeer ik enorm!