zaterdag 4 april 2015

Pyjamatasje


Het was een grote ergernis van mij: Nina's pyjama die rondslingerde. Ik hou er gewoon niet van. Als iets niet ter decoratie is, hoort het in de kast. Of in een bakje. Of in een zakje. En zo geschiedde. Ik herinnerde me dat ik vroeger zelf ook zo'n mooie pyjamazak had. Een roze uiteraard, passend bij mijn slaapkamer. Hij was door oma gemaakt. Dus pakte ik een bolletje katoen in de kleur van Nina's slaapkamer en haakte deze zak. Het patroon komt in principe bij The Purl Bee vandaan. Als boodschappennetje. Maar daar zouden wel 10 pyjama's in passen, dus paste ik het patroon aan:

- Haak een ketting van 4 lossen en maak hier een ring van met een halve vaste.
- Haak 8 vasten in deze ring.
- Haak in elke vaste 2 vasten (16 vasten).
- Haak 2 lossen en haak een vaste in de eerste vaste van de vorige toer. Haak dan weer 2 lossen en een vaste in de tweede vaste van de vorige toer. Ga zo door totdat je helemaal rond bent.
- Haak 4 lossen en haak een vaste om de eerste 2-lossenboog van de vorige toer. Haak dan weer 4 lossen en een vaste om de tweede 2-lossenboog van de vorige toer. Ga zo door totdat je helemaal rond bent.
- Haak 6 lossen en haak een vaste om de eerste 2-lossenboog van de vorige toer. Haak dan weer 6 lossen en een vaste om de tweede 2-lossenboog van de vorige toer. Ga zo door totdat je helemaal rond bent.
- Herhaal de vorige toer totdat je zak groot genoeg is.
- Haak een toer van 6 vasten om ieder 6-lossenboogje van de laatste toer.
- Haak nog een toer van vasten in iedere vaste van de vorige toer.
- Haak 50 lossen (dit wordt het hengsel) en maak het hengsel een stukje verderop met een vaste vast. Haak nu een aantal vasten, totdat je bij het punt komt waar het andere hengsel moet beginnen. Haak daar weer 50 lossen en maak ook dit hengsel een stukje verderop met een vaste vast. Haak nu weer een stuk vasten tot je bij het eerste hengsel uitkomt. Zorg ervoor dat de hengsels even ver uit elkaar liggen en dat de ruimte van het begin tot het einde van het hengsel ook even groot is.
- Haak 50 vasten om het eerste hengel. Haak daarna vasten in de vasten van de vorige toer totdat je bij het volgende hengsel uitkomt. Haak ook 50 vasten om het tweede hengsel. Haak daarna weer vasten in de vasten van de vorige toer totdat je weer bij het eerste hengsel bent.
- Hecht je draad af en werk losse draadjes weg.

Klaar is je pyjamazak!

Ik versierde mijn pyjamazak nog met een mooie roos, zodat de zak mooi matcht met het behang op het slaapkamertje. Het patroon van de bloem vond ik hier.

Zo, weer een ergernis de wereld uit!

8 opmerkingen:

 1. Heel tof idee en mooi ! Liefs ☆ Sarah ☆

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Opgeruimd staat netjes! Mooi gemaakt!
  Groetjes van Henriët

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel erg leuk idee! Leuke kleurtjes ook!
  Lieve groetjes, Gelinda

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Cute!!!!!!
  Ik ga het patroontje zeker weten ook eens gebruiken.
  Bedankt voor het delen.
  Groetjes, Daphne

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Opgeruimd staat netjes - en vrolijk! Leuk idee en weer zo mooi uitgevoerd. Dank je wel voor het patroon. Ik heb daar een boodschappentas van, ideaal. Rekbaar, wasbaar en er past veel in (-:

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een berichtje voor mij achterlaat! Dat waardeer ik enorm!