dinsdag 17 januari 2017

Patroon vloerkleed poppenhuis


Ik ben momenteel druk bezig om een oud poppenhuis voor Nina op te knappen. Mijn ouders vonden dit poppenhuis anderhalf jaar geleden op een rommelmarkt (voor een prikkie). Hij staat al die tijd bij ons op zolder en Nina speelt er heel graag mee. Eigenlijk zonde dat hij niet in de huiskamer staat, maar hij is echt te lelijk ;-) Ik geef hem dus een make-over. Een heel karwei, waar ik ook nog wel even mee bezig ben. Het eindresultaat laat ik nog wel zien als ik klaar ben.

Inmiddels ben ik bezig om wat leuke accessoires te maken voor het poppenhuis. Het leek me wel grappig om details uit Nina haar eigen kamer terug te laten komen in het poppenhuis. Zo hebben we restjes van haar behang gebruikt en de verf die ik ook gebruikte voor haar kledingkast. De tipi die Nina haar omi maakte haalde ik hier vandaan.

Van de week heb ik geprobeerd haar vloerkleed uit mijn vorige blogbericht na te maken. Dit vloerkleed is dus ook gebaseerd op het patroon van CutiePie-Designs. Ik gebruikte hiervoor een restje katoen en haaknaald 2,5 mm. Het patroon gaat als volgt:

1. Begin met een magische ring. Haak vervolgens 3 lossen (eerste stokje) en haak vervolgens nog 11 stokjes in de ring. Trek de magische ring strak aan en sluit de toer met een halve vaste in de derde losse van deze toer.   (12 stokjes)

2. Haak 3 lossen (eerste stokje). Haak nog een stokje in dezelfde steek. Haak vervolgens 2 stokjes in elke steek. Sluit de toer met een halve vaste in de derde losse van deze toer.  (24 stokjes)

3. Haak 3 lossen (eerste stokje). *Haak 2 stokjes in de volgende steek. Haak 1 stokje in de volgende steek.* Herhaal wat tussen de ** staat rondom. Sluit de toer met een halve vaste in de derde losse van deze toer.   (36 stokjes)

4. Haak 3 lossen (eerste stokje). *Haak 2 lossen. Sla een steek over en haak een stokje in de volgende steek.* Herhaal wat tussen de ** staat rondom. Sluit de toer met een halve vaste in de derde losse van deze toer.   (18 stokjes)

5. Haak 3 lossen. *Haak 2 stokjes in de 2-lossen-ruimte van de vorige toer. Haak een stokje op het stokje van de vorige toer.* Herhaal wat tussen de ** staat rondom. Sluit de toer met een halve vaste in de derde losse van deze toer.   (54 stokjes)

6. Herhaal toer 4.   (27 stokjes)

7. Herhaal toer 5.   (81 stokjes)

8. *Sla 2 steken over. Haak 7 stokjes in de volgende steek. Sla 2 steken over. Haak een halve vaste in de volgende steek.* Herhaal wat tussen de ** staat rondom. Hecht af. Werk de draadjes weg.
Ik heb in deze laatste toer een beetje 'vals gespeeld'. Omdat het met de steken niet helemaal uitkomt heb ik op het einde 2 keer maar 1 steek overgeslagen in plaats van 2. Hier zie je eigenlijk niets van. 

Je maakt het kleedje mooi plat door het te strijken onder een natte doek.


Veel plezier met het maken van dit vloerkleedje!

Liefs,
Sanne

7 opmerkingen:


 1. Gaaf dat je het poppenhuis aan het opknappen bent,
  je vloerkleedje is al echt prachtig, mooie doily ☺
  Gezellige en fijne (knutsel) dagen
  Liefs van Erica
  {Heidebloempjuh}
  {DT De Egel-DDBD}

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gaat helemaal goed komen met het poppenhuis, kost wat tijd en moeite, maar dan heb je ook wat! ;-) En het poppetje krijgt geen koude voeten.
  grtz.Colien

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het vloerkleedje zier er al super uit!
  Ben erg benieuwd naar het poppenhuis, lijkt me toch best een flinke klus om die op te knappen. Maar goed dan heb je dadelijk wel een prachtig pronkstuk in huis staan waar Nina heerlijk mee kan spelen.

  Groetjes

  Rimmie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat zou ik dit toch graag willen kunnen. Maar ik kan dus echt niet haken he?! Ook niet een beetje...nee, gewoon helemaal niet! Of ja; vingerhaken lukt me nog. En dan alleen een lange sliert, haha. Maar als ik dit dan zo zie moet ik eerlijk bekennen dat ik best zou willen leren haken. Echt heel leuk!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha, met deze was je iets sneller klaar! Heel leuk!
  Groetjes,
  GerJanne

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Super bedankt voor het patroon!
  Ik ga het binnenkort eens proberen.....(mijn haken ligt een beetje stil, ben zo druk met andere dingen)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel mooi! Ik ben ook weer aan het haken geslagen. Zo leuk!
  Ik pin je uitleg even.
  Succes met je poppenhuis,zo' n projecten zijn zalig en heerlijk om te doen. Ik kijk er al naar uit!

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een berichtje voor mij achterlaat! Dat waardeer ik enorm!