De herfst is weer begonnen en de pepernoten liggen alweer een tijdje in de winkels. Tijd om na te gaan denken over cadeautjes voor de feestdagen. Laten we eerlijk zijn: met Sint en Kerst worden de kinderen enorm verwend met veel en dure cadeautjes. Het begon ons steeds meer tegen te staan, die kasten vol speelgoed. Het is zóveel dat de kinderen vaak niet eens meer weten wat ze allemaal hebben en gewoon niet kunnen bedenken waarmee ze moeten spelen. Plastic meuk die al snel van ellende uit elkaar valt en dan weer weggegooid kan worden. Dat moet anders, dachten we. Toen we verhuisden naar ons nieuwe huis, maakten we een keuze voor welk speelgoed we wilden houden. De rest verkochten we op de rommelmarkt en brachten we naar de kringloopwinkel. We besloten toen beter na te denken over cadeautjes voor de kinderen en vaker te kiezen voor duurzaam speelgoed.
Wat is duurzaam speelgoed?
Met duurzaam speelgoed bedoel ik speelgoed dat minder belastend is voor de natuur en het milieu. Het is vaak met de hand gemaakt van natuurlijke materialen. De kwaliteit is goed, waardoor het lang meegaat.
Tips voor duurzaam speelgoed:
1. Houten spelletjes
Ieder jaar worden weer een hoop gezelschapsspelletjes op de markt gebracht, vaak voorzien van een hoop plastic. Maar wist je dat er ook een hoop houten spelletjes te koop zijn? Veel beter voor het milieu en meestal niet kapot te krijgen. Ik ontdekte op Instagram het leuke winkeltje Znoet. Zij hebben enkele leuke spelletjes ontworpen, die helemaal passen binnen je interieur. Geen schreeuwerige kleurtjes dus. Wat denk je van een sjoelbak of de Mountain Game (afgeleid van het oud-Hollandse spelletje 'gatenkaas')? De spelletjes zijn gemaakt van duurzaam FSC-hout en zijn veilig voor kindjes om te gebruiken. Een fijn idee als je kindje nog speelgoed in zijn/haar mond stopt. Znoet werkt samen met One Tree Planted. Koop jij een product in de webshop, dan doneert Znoet aan deze stichting voor het planten van een boom. Fantastisch toch?
Foto: Znoet
2. Poppenbenodigdheden
Aangezien wij twee meiden hebben, wordt er thuis veel met poppen gespeeld. In de speelgoedwinkel word je doodgegooid met poppenwagens, poppenstoeltjes, poppenbedjes, poppenbadjes en poppenkleertjes. Het één nog meer roze dan het ander. Het glazuur springt bijna van je tanden. Gelukkig is rotan helemaal hip en kan er zelfs een poppenhoek in de woonkamer ingericht worden. Loop eens een kringloopwinkel binnen of ga naar de rommelmarkt. Vaak vind je daar hele mooie spulletjes die al generaties lang meegaan. Zo vond ik op Marktplaats een heel mooi poppenstoeltje en verkochten ze op mijn oude basisschool een rieten poppenwiegje (waarschijnlijk heb ik er zelf vroeger nog mee gespeeld en wie weet mijn moeder ook nog...). Ik liet bij Ma-Ciel een passend matrasje en dekentje maken voor het wiegje en de poppenwagen. Even de maten doorgeven en Maciël kruipt voor je achter haar naaimachine. Alles helemaal naar wens! Ook voor ander poppenaccessoires in hippe stofjes moet je bij haar zijn: een badcape of een slaapzakje. Zoek je leuke handgemaakte poppenkleertjes, dan kun je bijvoorbeeld slagen bij Poppenkind.nl of Dolliedotje (via Instagram). En Studio Billie maakt echt de mooiste poppendragers en hippe bekleding voor de poppenbuggy. Je steunt dan meteen de kleine ondernemer.
Foto: Maciël Kids Lifestyle
3. Maileg muizenhuis
Een grote hit bij ons thuis zijn de muisjes van Maileg. Maileg is een Deens merk. De muizen zijn ontworpen om een leven lang mee te gaan en van generatie op generatie doorgegeven te worden. De muisjes stimuleren de verbeelding van kinderen. Papamuizen, mamamuizen, broertjes, zusjes en babymuizen... ze staan garant voor uren speelplezier. Maileg heeft ook muizenhuis-inboedel in het assortiment. Hoewel alles heel klein is, is het prachtig vormgegeven met de mooiste details. Alles kan tegen een stootje en is veilig voor kinderen. Bovendien heeft Maileg het goed omgaan met de natuur en het milieu hoog in het vaandel staan. Zelfs papa en mama vinden het niet erg om mee te spelen. In Nederland zijn de muizen van Maileg onder andere te koop bij: I.love.speelgoed, Little Dreamers, PSikhouvanjou en Gras onder je voeten.nl.
Foto: Maileg
4. Open ended play
Open ended play is een vorm van spelen zonder regels of echt doel. Kinderen kunnen volop hun fantasie gebruiken en zijn bezig met ontdekken. Wij als volwassenen bepalen niet voor het kind wat het gaat spelen, maar dat mag het kindje helemaal zelf verzinnen. Bouwen gebeurt niet aan de hand van een bouwtekening, waardoor kinderen steeds weer iets nieuws verzinnen. Dit zorgt voor afwisseling, dus kinderen zijn minder gauw op iets uitgekeken. Niks is fout, alles is goed! Merken als Grapat, Ostheimer en Grimms produceren prachtig duurzaam open-ended play-speelgoed.
Foto: Grapat
5. Natuurlijk knutselmateriaal
Voor knutselmateriaal hoef je echt niet de hele Action te plunderen. Onze kids maak je nog steeds het meest blij met een doos, een leeg wc-rolletje of een lintje van een cadeautje. Afval krijgt zo een tweede leven en al dat knippen en plakken is hartstikke goed voor de fijne motoriek. Tegenwoordig is er ook steeds meer natuurlijk knutselmateriaal te koop: verf en klei zonder giftige stoffen, wat beter is voor het milieu én voor je kind. Zo wordt de speelklei van Artsmart gemaakt van natuurlijke ingrediënten.
Foto: Artsmart
Hopelijk heb ik jullie op leuke ideetjes gebracht voor de aankomende feestdagen. En voor de kindjes alvast heel veel duurzaam speelplezier gewenst!
Liefs,
Sanne